ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗΦοιτητικό Εισιτήριο

Ανακαλύπτοντας τη μεγάλη και συναρπαστική ιστορία του Ελληνικού πολιτισμού

Στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη, το παλαιό σπίτι της οικογένειας Μπενάκη,  παρουσιάζεται η πολιτισμική εξέλιξη του ελληνισμού μέσα στο γεωγραφικό και ιστορικό της πλαίσιο, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα. Οι πολύτιμες συλλογές που στεγάζονται στο κτήριο περιλαμβάνουν αριστουργήματα από τη Νεολιθική Εποχή, την Αρχαιότητα και τη Ρωμαϊκή περίοδο μέχρι και τους Βυζαντινούς χρόνους, από την πτώση της Κωνσταντινούπολης, την περίοδο της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας έως και την Ελληνική Επανάσταση του 1821, και από τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Το πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο της οδού Πειραιώς είναι ένα βιομηχανικό κτίριο της δεκαετίας του 1960 μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο μουσειακό χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει ένα κεντρικό αίθριο, ένα αμφιθέατρο 400 θέσεων, με σκοπό να φιλοξενήσει πολλαπλές εκδηλώσεις και ένα διάστημα έκθεσης αίθουσες 3.000 m2. Το Πολιτιστικό Κέντρο είναι εξοπλισμένο με τις τελευταίες τεχνολογικές προδιαγραφές, προκειμένου να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα και τις πιο σύνθετες οργανωτικές ανάγκες, όταν φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις που σχετίζονται με τα εικαστικά, τη μουσική, το χορό, το θέατρο, τον κινηματογράφο και διάφορα συνέδρια.

Στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης εκτίθενται οι συλλογές της ισλαμικής τέχνης του Μουσείου Μπενάκη, οι οποίες συγκαταλέγονται στις πιο σημαντικές παγκοσμίως. Οι συλλογές άρχισαν να συγκροτούνται από τον Αντώνη Μπενάκη στην Αίγυπτο κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, την ίδια περίοδο με τις άλλες μεγάλες συλλογές της Ευρώπης και Αμερικής. Το κτήριο που τις στεγάζει βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας κοντά στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού. Πάνω από 8.000 δείγματα κεραμεικής, μεταλλοτεχνίας, χρυσοχοΐας, υφαντικής ξυλογλυπτικής, υαλουργίας, μικρότερες ομάδες από οστέινα αντικείμενα, ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες, και όπλα, καθώς και τον εσωτερικό μαρμαροθετημένο διάκοσμο μιας αίθουσας υποδοχής ενός αρχοντικού του 17ου αιώνα από το Κάιρο, υπομνηματίζουν με συνέπεια τη συνέχεια του ισλαμικού χρόνου από την πρωτοϊσλαμική ως την οθωμανική εποχή και την εξέλιξη της ισλαμικής τέχνης ως το 19ο αιώνα.

Το κτήριο της οδού Κριεζώτου 3, όπου έζησε και εργάστηκε για σαράντα χρόνια ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας (1906-1994), αποτελεί δωρεά του ίδιου προς το Μουσείο Μπενάκη. Από το ισόγειο μέχρι τον τρίτο όροφο του κτηρίου εκτίθεται η πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία της Ελλάδας σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή, από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και τη Μικρασιατική καταστροφή μέχρι τις παραμονές της Δικτατορίας του 1967, που αποτελεί ταυτόχρονα το κλίμα μέσα στο οποίο ο Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας έζησε και διαμόρφωσε τις καλλιτεχνικές του αντιλήψεις.

  • ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, 106 74 Αθήνα
  • ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138: Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 118 54 Αθήνα
  • ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, 105 53 Αθήνα
  • ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΚΙΚΑ: Κριεζώτου 3, 106 71 Αθήνα

Με την επίδειξη της ISIC επωφελείστε του φοιτητικού εισιτηρίου!!